Keravan Yhteiskoulu 100
Keravan Yhteiskoulu
muistoja 1960– 1969
Ulla Relas (o.s. Lehtonen)
Risto Koivunoksa
Klaus Winqvist
Risto Yli-Tolppa
Satu Saaristo
Raila Selenius
Sirpa Leidén
Juhani Peltonen
Maija Länsimäki
Juhani Haapasalo
Klikkaamalla valokuvaa avautuu mahdollinen kuvateksti.
Ulla Relas (o.s. Lehtonen) 1955–1963
Kuvissa VI-VIII A-luokka vuosina 1960-1963, ylioppilaat vuonna 1963, opettajat vuonna 1962, 40 v luokkakokous vuonna 2003, 45 v luokkakokous vuonna 2008 ja 50 v riemuylioppilasjuhla vuonna 2013.
Risto Koivunoksa 1957–1962
Klaus Winqvist 1960
Risto Yli-Tolppa 1960–1961
1. Olin KYK:ssa vuosina 1954-61. Kävin koulun vaihtelevalla menestyksellä, mutta sain sen ’lusittua’ loppuun, siis keskikoulun. Sain viidennellä vielä suomenkielessä ehdot (onkohan kukaan muu koskaan saanut omasta äidinkielestä?). Opettaja oli Vesta Sariola ja kävin suorittamassa ehdot hänen kotonaan jossain kerrostalossa. Urheilu oli minun ’pelastukseni’. Ainoa 10 koko kouluaikana. Oikeisiin töihin pääsy oli ainoa päämäärä.
2. Kuva on vuodelta 1960 nahkorkastajaisista. Minä olen käsittelyssä ja piti mukamas tiputtaa kolikko otsalta housunkaulukseen asetettuun suppiloon. Sinne tuli kuitenkin mukillinen vettä ja sekös se nuorta poikaa hävetti kun oltiin esiintymislavalla ja sali täysi oppilaita. Seläntakana Veikko Sariola.
3. Tämä arvostelu oli minulle rakas, koska olin innokas urheilija ja kuuluin kaikissa peleissä koulun joukkueeseen. Pesäpallossa pelattiin ainakin Porvoota vastaan. Koripallossa Hyrylää ja Tikkurilaa vastaan. Mieleenpainuva oli myös jalkapallo Keravan nuorisovankilan asukkeja vastaan, joka oli vankilan kentällä. Holopaisen Jaskan isä oli johtajana vankilassa ja sitä kautta ottelu järjestyi. Vangit oli katsomossa ja tunnelma oli kiihkeä. Huutoja kuului, että ”Keravan kermaa turpiin”. En muista kummat voitti.
Minulla oli pesäpallossa kiertopalkinto kaksi vuotta, pieni maila, jossa oli hopealaatta. Siihen olisi itse pitänyt hommata kaiverrus, mutta köyhänä poikana se jäi tekemättä. Olisi mukava nähdä, onko se palkinto vielä tallella.
Mieleenpainuva oli myös, kun olin ensimmäisellä vuosina 1954-55 ja oli Suomi-Neuvostoliitto voimistelumaaottelu Messuhallissa, niin Jouko Tikkanen järjesti meidät ’paremmat’ voimistelijat ohjelman myyjiksi otteluun. Kyllä oltiin polleata poikaa.
4. Tämä kuva on vuodelta 1960-61 koulun mestaruuskilpailuista. Minä voitan, Ripatin Markku toinen ja Gunnar Ahlgren kolmas. Sikäli muistorikas kuva, että ’katsomossa’ estepukilla istuskelee myöhemmin hyvin menestyneitä koululaisia, kuten kirjailija Juhani Peltonen, TV:n uraauurtanut ohjaaja Jarmo Poroila, molemmat jo edesmenneitä.
Satu Saaristo 1961
Ote V-luokan oppilaan päiväkirjamerkinnästä 1.12.1961
”Olen kertonut kouluni poikien jumppamaikoista, joita on kaksi. Toinen on Matti Huttunen. Hän on tummatukkainen ja melko pitkä, naimisissa ja asuu tuossa Rinnehakassa. Hän on hurmaavan näköinen ja hänellä on nastoja kuteita. Yleensä hänet näkee aulassa kulkemassa voimistelukuteensa yllä, ne ovat tummat terylenehousut, tummansininen v-kauluspusero ja valkoiset tennistossut, ja hän on hurjan kivan näköinen näissä kuteissa. Hyvin monet tytöt ihaulevat häntä. Uutterin ihailija on varmaankin meidän luokan,,,,”
”Toinen nimi on Juhani Wahlsten. Juuso, joksi pojat häntä kutsuvat. He ovat tietysti sinut. Tämä Juuso se vasta nasta on. Hän on mun suosikkini. Häneen ei ole juuri kukaan vielä ihastunut, sillä hänet on huomattu vasta aivan äskettäin. Minä olen huomioinut hänet kylläkin jo aivan syksyllä. Hän on vaalea ja vain n. 179–175 cm pitkä, mutta hän se vasta tekijä on. Suomen 2. paras jääkiekkoilija. Tällä kaudella hän pelasi aivan äskettäin maaottelussa Suomi – DDR, jonka voitto tuli tänne 13–5. Lisäksi hän on ollut tämän syksyn aikana mm. Tsekkoslovakiassa ja sielläpäin maaotteluissa. Hän joutuu siis ottamaan sijaisen hyvin usein tällaisena jääkiekon sesonkiaikana. Valitettavasti Juusoa vaivaa ischias, ja jopa siinä määrin, että hän ei viime talvena voinut ollenkaan luistella.”
Tarina Jaakko Laaksosta (joka on toiminut kansanedustajana)
Meidän kotona Jakke kerran lounaspöydässämme kuiskasi mulle (istuin vieressä):
– Voitko kuoria perunat. Mä en osaa, sillä äiti on aina kuorinut mulle.
Myöhemmin oltiin Harri Holkerin hallituksen yksivuotislounaalla Smolnassa. Jakke istui pääministerin pöydässä, minä jossain keittiön oven lähellä. Sain oman lounaani ennen Holkerin pöytään tarjottua. Kipaisin nopeasti Jaken luokse kuiskuttamaan: – Älä pelkää! Täällä on kuoritut perunat!
(Satu Saaristo on työskennellut Ilta-Sanomien toimittajana)


Raila Selenius 1964–1965
Sirpa Leidén 1966
Miksi Juhani Peltonen kirjoitti suuttuneena koulussa satasivuisen kurjailua vastustavan teoksen epämääräiseen runomittaan? Mitä on Keravan murre? Sen kertoo Maija Länsimäki. Ja Juhani Haapasalo kirjoittaa, mikä mies oli 30-luvulta 60-luvulle musiikkinopettajana toiminut Aarne Nurminen eli Arska.
Yhteiskoulua 1960-luvulla käyneiden Juhani Peltosen, Maija Länsimäen ja Juhani Haapasalon kirjoitukset on julkaistu Keravan Yhteiskoulun 70-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistun Tuikku-lehden juhlanumerossa 18.10.1991.