Keravan Yhteiskoulu 100
Keravan Yhteiskoulu aloitti toimintansa Keravan Seuratalossa, joka sijaitsi nykyisessä osoitteessa Kauppakaari 4 (kuva Muistaja).
Keravan Yhteiskoulu
muistoja 1921–1929
Yhteiskoulun perustaminen Keski-Uusimaa -lehdessä
Tapani Alaterä
Tuulikki Sainio
Irja Paloheimo
Lasse Haikonen
Leena Lindqvist
Kaarina Heinonen
Klikkaamalla valokuvaa avautuu mahdollinen kuvateksti.
Yhteiskoulun perustaminen Keski-Uusimaa
Matkaa vuoteen 1920 ja näe omin silmin miten Kerava Yhteiskoulu sai alkunsa.
Tapani Alaterä
Tätini Marjatta Alander, sittemmin Alaterä, oli yhteiskoulumme ensimmäisen luokan oppilas koulun toisena toimintavuotena. Koulu oli talousalueen ainoa, ja tätini tuntui tuntevan kaikki tulevat paikalliset silmäätekevät.
Koulumuistoissaan hän palasi usein erääseen matkallelähtöön. Jossain teinivaiheessa oppilaat osallistuivat Tukholmassa pidettäville koululaispäiville. Matkan johdossa oli rehtori Einari Merikallio.
Jokin asia oli kuitenkin mennyt vikaan. Rehtori huomasi aamulla, ettei aiotulla junalla ehtisikään Tukholman laivaan. Oli pantava sana kiertämään ja ehdittävä aikaisempaan junaan. Käsittääkseni kyseessä oli Toivo Sariola, joka juoksi Keravalta Talmaan, herätti talonväen jyskyttäen isonrapun ovea ja kertoi muutoksesta. Isoisäni sanoi viestintuojalle, että hän vain pukeutuu ja käynnistää auton, ettei lähetin tarvitse juosta takaisin. Tämä vastasi: ”Kiitos vaan, taidan olla nopeammin juosten perillä”. Matkaa oli viisi kilometriä - sellaisia olivat 1920-luvun autot ja tiet!
Matka Tukholmaan lienee ollut onnistunut, mutta se lienee ollut sivuseikka, vai eikö siitä vain puhuttu.
Tätini moitiskeli meitä myöhempiä koululaisia, että kutsuimme rehtori Merikalliota vain reksiksi, hänen aikaan oli ollut käytössä suorastaan raamatullinen Keefas. Jeesus kutsui apostoli Pietaria Keefakseksi, kallioksi, jolle jumalan valtakunta rakentuu.
Millainen oli upouusi koulurakennus 1920-luvulla? Mistä silloin sai neljä tuntia jälki-istuntoa ja käytöksen alennusta?
Yhteiskoulua 1920-luvulla käyneen Tuulikki Sainion haastattelu on julkaistu Keravan Yhteiskoulun 70-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistun Tuikku-lehden juhlanumerossa 18.10.1991.
Irja Paloheimo
Lasse Haikonen
I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.
Leena Lindqvist (s. Harrikoski), 1957-1962
Olen syntyperäinen keravalainen. Itse kävin Keravan yhteiskoulua 1957-1962. En kuitenkaan kerro omia muistojani vaan hauskan jutun isäni veljestä taidemaalari Aale Hakavasta. Hän oli syntynyt v. 1909 ja oli oppilaana yhteiskoulussa. Koska hän oli jo nuorena taiteilijasielu, oli hänellä aina kynä ja paperia esillä. Niinpä taas kerran hän innostui ikuistamaan opettajan kuvaa. Tuntia veti rehtori Edit Hällfors. Rehtorilla oli patteja kasvoissa ja niistä kasvoi karvoja. Hällfors halusi nähdä miksi Aale-setäni ei seurannut opetusta? Nähtyään muotokuvansa karvoineen päivineen tuli siitä kauhea sota. Jälki-istuntoa ja kai käytöksen alennustakin uhattiin.
Sedälleni riitti tämä koulunkäynti ja niinpä hän tekikin kaikenlaisia hanttihommia mm. Savion tiilitehtaalla ollen musiikinlehtori Aarne Nurmisen, joka oli siellä kesätöissä, työkaverina. Arska kertoili musatunnilla usein minulle heidän yhteisistä kesistään tiilitehtaan hommissa.
Aale-setä aloitti opinnot Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1922 ja sen jälkeen olivat vuorossa opinnot Italiassa, Ateneumissa ym. Keravan yhteiskoulussa hän taisi käydä seuraavan kerran kun hänen maalaamansa rehtori Einari Merikallion muotokuva paljastettiin 1950 luvulla.
Kaarina Heinonen
Luokkakuvia edesmenneitten isäni, setäni ja toisen tätini luokista 1920-30 -luvuilla.
-
25.10.1923 Keravan yhteiskoulun 1. lk. Setäni Kauko Heinonen 1. rivi 3. oikealta
-
1923 Keravan yhteiskoulun 1. lk pojat
-
1924-25 Keravan yhteiskoulun 2. lk. Setäni Kauko Heinonen 1. pulpetti oikealta
-
1925-26 Keravan yhteiskoulun 3. lk. Setäni Kauko Heinonen 3. pulpettirivi, 2. oikealta
-
1927-28 Keravan yhteiskoulu 5. lk. Setäni Kauko Heinonen ylärivi, 2. oikealta
-
1928 Keravan yhteiskoulu 1. lk. Isäni Esko Heinonen 2. ylimmäinen rivi, 1. oikealta
-
1929 Keravan yhteiskoulu 2. lk. Isäni Esko Heinonen 1. rivi, 1. oikealta opettajan vieressä
-
17.10.1930 Keravan yhteiskoulu 3. lk. Isäni Esko Heinonen 2. ylimm. rivi, 3. oikealta
-
1932-33 Keravan yhteiskoulu 5. lk. Isäni Esko Heinonen oli poissa kuvauspäivänä
-
1933 Keravan yhteiskoulu 2. lk. Tätini Anna-Leena (Anneli) Heinonen (myöh. Turunen) 1. rivi 4. vasemmalta ja hänen vieressään Eine Kauppinen pitkine letteineen.